OnlineMagazine
Platform voor business professionals
Filteren
1
Mens en maatschappij
Hier vindt u artikelen rond boeken over Mens en maatschappij. Politiek, maatschappelijke ontwikkelingen, duurzaamheid in brede zin, kortom alles voor de manager die op de hoogte wil zijn.
Pagina 14 van 719 resultaten
recensie
Mens en maatschappij
3 januari 2023
Henk Jan Kamsteeg
3-4 minuten leestijd
Hoe ga je om met tegenslagen? Met onzekerheden? Met grote crises? Beste leermeesters zijn vaak degene die niet langs de zijlijn wat tips doorgeven, maar die zelf hun obstakels hebben overwonnen.
recensie
Mens en maatschappij
2 januari 2023
Elly Stroo Cloeck
5-7 minuten leestijd
Abhijit Banerjee en Esther Duflo, de auteurs van ‘Hoe economie de wereld kan redden’ wonnen in 2019 de Nobelprijs voor Economie. Drie dagen erna publiceerden ze dit boek, over de meest urgente problemen, waaronder migratie en ongelijkheid. Het boek komt niet met een ‘silver bullet’, wel met heel veel informatie over onderzoeken die aantonen wat niet werkt, en met suggesties voor beleid dat wél zou kunnen werken.
recensie
Mens en maatschappij
30 december 2022
Martin van Staveren
3-4 minuten leestijd
Hoe ik op het boek stuitte? Ik weet ik niet meer, maar de titel sprak me direct aan: ‘Een simpel leven’. Na de schijnbaar onvermijdelijke eind-van-het-jaar-drukte leek me dit een mooi boek voor het nieuwe jaar, als gids voor mijn steeds terugkerende voornemen om simpeler te gaan leven. Dit blijkt toch minder eenvoudig dan het lijkt.
recensie
Economie
29 december 2022
Freija van Duijne
3-5 minuten leestijd
De wereld van een postgroei-economie is een gedachtewereld, die door steeds meer denkers en strategen wordt uitgewerkt. Tim Jackson heeft meer dan een decennium geleden beschreven hoe welvaart zonder groei eruit ziet. In ‘Voorbij de groei’ onderzoekt hij wat het betekent om binnen de grenzen van de planeet te leven en hoe we het goede leven kunnen leven.
recensie
Communicatie en media
23 december 2022
Ineke Peters
2-3 minuten leestijd
Welk interview is je altijd bijgebleven en heeft misschien wel je leven gemarkeerd? Deze vraag stelde interviewer Frénk van der Linden aan 79 collega-journalisten ter gelegenheid van zijn 65e verjaardag. En wat zijn de vragen die zij zichzelf stellen naar aanleiding van hun interviews? Hun antwoorden staan in de bundel In de spiegel.
recensie
Mens en maatschappij
23 december 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Een zeer knappe reconstructie van De Toeslagenaffaire. Jesse Frederik is onderzoeksjournalist en maakt meer dan duidelijk dat het niet alleen De Belastingdienst is die hier faalde. Vele andere partijen, zoals de Tweede Kamer, de Raad van State, de media waren ook partner in crime. Het boek illustreert op pijnlijke wijze hoe de patronen in de politiek dingen vaak alleen maar erger maken in plaats van ze op te lossen.
achtergrond
Coaching en trainen
22 december 2022
Bertrand Weegenaar
6-8 minuten leestijd
Als je drie jaar terug een discussie voerde over pensioenen, of praatte over klimaat en andere langetermijnproblemen, dan was dat al ingewikkeld. We kwamen er toen al niet uit. Na een wereldwijde pandemie en een oorlog in het hart van Europa met één nucleaire mogendheid, is de discussie nog complexer geworden.
recensie
Mens en maatschappij
22 december 2022
Peter Streefkerk
3-5 minuten leestijd
Duidelijk èn duizelingwekkend. Kan dat van toepassing zijn op één en hetzelfde boek? Je zou zeggen van niet, maar dan heb je ‘De Klimaatalmanak’ van The Carbon Almanac Network en Michel Porro nog niet gelezen. Een boek met ‘alles wat je altijd al wilde weten over het klimaat*’ (* maar te bang was om er een vraag over te stellen).
preview
Mens en maatschappij
21 december 2022
Bart Flos
3-4 minuten leestijd
In 'De mens als grens' brengt auteur, spreker en veranderspecialist Bart Flos al zijn eerdere werk bij elkaar. Want of het nou gaat om individu, groep, samenleving of suprasysteem, overal zien we diepe sporen met dezelfde signatuur: dat van de sociale groepsprimaat en jager-verzamelaar Homo sapiens. In zijn preview vertelt Flos over het waarom van zijn nieuwe boek.
nieuws
Algemeen management
14 december 2022
Jeroen Ansink
4-5 minuten leestijd
Wat leest Amerika en wat waait waarschijnlijk over naar Nederland? ‘Onze man in de VS’ Jeroen Ansink doet maandelijks een rondje boekwinkels in New York. Deze maand: Megathreats van Nouriel Roubini en Survival of the Richest.
recensie
Mens en maatschappij
12 december 2022
Peter de Roode
3-4 minuten leestijd
Wat voor boek krijg je als een echtpaar bestaande uit twee topeconomen een boek schrijft over actuele onderwerpen waar politici niet goed uitkomen? Een boek met feiten gebaseerd op onderzoek en een richting voor oplossingen.
recensie
Economie
6 december 2022
Freija van Duijne
3-5 minuten leestijd
Hoe zou de economie eruit kunnen zien als alle grond, arbeid en kapitaal in handen zijn van de gemeenschap? De economie van de commons en van peer governance. Damaris Matthijsen verlangt naar deze toekomst. Ze onderzoekt en experimenteert met haar DeelGenootschap om deze economie vorm te geven. In ‘Vrij, Gelijk & Samenleven’ presenteert ze de inzichten van haar organisatie Economy Transformers en nodigt ze haar lezers uit om zelf stappen te zetten.
recensie
Mens en maatschappij
2 december 2022
Elly Stroo Cloeck
4-5 minuten leestijd
Modern Monetary Theory (MMT) is niet nieuw, maar toch ook niet zo bekend. En wél belangrijk, omdat het een nieuw perspectief geeft op de grenzen aan de uitgaven van de staat (of de EU), en daarmee meer mogelijkheden geeft om de economie te stimuleren of af te remmen. Het uitstekende boek ‘De mythe van de staatsschuld’ van Stephanie Kelton uit 2021 legt MMT in detail uit.
recensie
Economie
30 november 2022
Freija van Duijne
3-4 minuten leestijd
Een gelukkiger en gelijker Nederland dat binnen de draagkracht van de aarde leeft, hoe zou dat eruit zien? Hoe zouden we dat kunnen realiseren? Een breed geëngageerd schrijverscollectief met Paul Schenderling als penvoerder, heeft dit uitgewerkt in ‘Er is leven na de groei’. Zet je schrap voor een onderbouwd, haalbaar en gedegen plan.
recensie
Mens en maatschappij
28 november 2022
Louis Thorig
2-3 minuten leestijd
Filantropie is het kroonjuweel in ons maatschappelijk middenveld. Maar zelfreflectie en introspectie zijn niet altijd de sterkste punten geweest in de wereld van filantropische fondsen, schrijft Rien van Gendt in ‘Filantropie terug naar de tekentafel’. Daarin moet echt verandering komen. Hij pleit voor continue zelfreflectie bij filantropische instellingen.
interview
Economie
25 november 2022
Ronald Buitenhuis
6-9 minuten leestijd
Duurzaam produceren, ofwel: groene groei. Missie geslaagd. Het klinkt aantrekkelijk, maar is een heilloze weg, constateert Paul Schenderling in ‘Er is leven na de groei’. ‘We putten de aarde uiteindelijk toch steeds verder uit. De discussies gaan alleen over de aanbodzijde, terwijl het om de vraagkant moet gaan. We moeten gewoon minder consumeren.’ Postgroei en kwalitatieve in plaats van kwantitatieve groei is volgens de auteur de oplossing. En een consumptiebelasting.
recensie
Mens en maatschappij
24 november 2022
Christel Deckers
2-3 minuten leestijd
Het woord hedonisme is afgeleid van het Griekse woord voor genot. Het is een stroming die zegt dat je het meest gelukkig kunt worden, wanneer je alle vervelende dingen uit de weg gaat, en zo veel mogelijk leuke dingen doet. Je moet zorgen dat je op twee manieren geen pijn hebt: geen lichamelijke pijn en geen geestelijke pijn.
recensie
Mens en maatschappij
15 november 2022
Henk Jan Kamsteeg
4-5 minuten leestijd
Hoe haal je het meest uit je leven – voor anderen? Cynthia Covey Haller maakte het boek af waaraan ze ooit met haar vader Stephen Covey begon: ‘Leven in crescendo’. Een mooie toegift van een groot leiderschapsdenker.
recensie
Mens en maatschappij
9 november 2022
Elly Stroo Cloeck
4-6 minuten leestijd
Greta Thunberg en zo’n kleine 100 wetenschappers, journalisten en activisten schreven eind 2022 ‘Het Klimaatboek’. Dit uitstekende boek levert gegarandeerd koude rillingen over opwarming op! Het gaat wetenschappelijk vrij diep, en is confronterend, fascinerend, soms deprimerend, maar ook activerend. En stevig, in alle opzichten. We hebben dan ook een stevig probleem.
preview
Communicatie en media
8 november 2022
Frénk van der Linden
3-4 minuten leestijd
Hoe stel je goede vragen - ook als manager -, en wat hebben journalisten daarover met vallen en opstaan geleerd tijdens ontmoetingen met GROTE en kleine namen? Frénk van der Linden stelde een rijke bundel samen: ‘In de spiegel’. Hij vertelt erover in deze preview.